Pielea alimentată de soare le va reda pacienților simțul tactil

de: Ioana Bîrsan
25 03. 2017

Oamenii de știință au dezvoltat o piele sintetică pentru membrele protetice care poate imita proprietățile senzoriale ale pielii umane. Acest progres tehnologic ne poate aduce cu un pas mai aproape de crearea membrelor artificiale care au simț tactil.

Această piele sensibilă la atingere a fost creată de cercetătorii de la Universitatea Glasgow, Facultatea de Inginerie, și ar putea deveni o cale prin care cei care au membre protetice își pot recăpăta simțul tactil, conform rt.com.

Tehnologia creată a fost realizată prin folosirea unei forme de carbon ultrasubțire, cunoscută sub numele de grafen. Acesta este un material care are grosimea unui atom și este, în prezent, cel mai puternic și rezistent compus de acest tip de pe pământ. Deși specialiștii au mai încercat, în trecut, să creeze „piele electronică”, ei au întâlnit multe piedici pe drum, însă problema ar putea fi rezolvată prin folosirea energiei solare.

Grafenul este un material foarte flexibil, un bun conductor de electricitate, dar este, de asemenea, și transparent, și poate absorbi 98% din lumina care ajunge pe suprafața sa. Din acest punct de vedere, grafenul devine ideal pentru o tehnologie prin care se vrea valorificarea puterii soarelui.

Membrele protetice inteligente au deja abilitatea de a imita multe dintre mișcările naturale ale membrelor umane, însă posibilitatea de a integra simțul tactil în aceste construcții va reprezenta un progres semnificativ al tehnologiei medicale, dar nu numai. Se întrevăd și o multitudine de aplicații în robotică. Această piele sintetică din grafen, odată atașată roboților creați, le va permite acestor mașinării să detecteze posibilele pericole atunci când interacționează cu oamenii, dar ar putea învăța și cu mai multă ușurință să interacționeze cu mediul în care se află.

De asemenea, aducem în discuție potențialele avantaje pe care această piele sintetică le-ar avea pentru tehnologiile purtabile, precum smartwatch-urile sau dispozitivele folosite pentru monitorizarea problemelor cardiace.